ISP

Ben jij al bekend met de afkorting van ISPS? ISPS staat voor een code. Deze bestaat uit twee delen en drie veiligheidsniveaus. Deze veiligheidsvoorschriften zijn door de IMO (de Internationale Maritieme Organisatie) opgesteld voor het maritieme wezen en wel naar aanleiding van wat er op 11 september 2011 gebeurde: de aanslagen met gekaapte vliegtuigen op onder meer de Twin Towers. ISPS is bedoeld voor het beveiligen van schepen, maar ook havens, bemanningen en ladingen. De ISPS Staat voor International Ship & Port Facility Security-code. Deze helpt organisaties om veiligheidsrisico’s voor de schepen in hun havens te evalueren en op te sporen. De risico’s worden beoordeeld, waarna er passende voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden. Voor iedereen in de branche is ISPS van levensbelang.

De opbouw van ISPS
Zoals gezegd, bestaat de ISPS uit twee delen. In het eerste deel zijn bepalingen opgenomen die betrekking hebben op het tewerkstellen van beveiligingsbeambten, evenals hun schepen en de faciliteiten in havens. In deel twee vind je de richtlijnen over de manier waarop de veiligheidsplannen opgesteld en uitgevoerd dienen te worden. Hieronder valt onder meer de controle van ladingen, maar ook het opsporen van veiligheidsrisico’s en vastleggen van taakverdelingen. De ISPS code is van toepassing op vrachtschepen die op internationale zeeroutes varen en een groot tonnage (vanaf 500 ton bruto) vervoeren, maar ook passagiersschepen van 12 passagiers op internationale zeeroutes, evenals booreenheden en de havenfaciliteiten. De wetgeving op het gebied van ISPS is in de Havenbeveiligingswet opgenomen.

Daarom ISPS certificering
De gehele ISPS procedure bestaat uit het indienen van een plan, de beoordelingen van de aanvraagformulieren en het uitvoeren van een assessment. Aan de hand van een actielijst worden in de haven de noodzakelijke verbeterpunten uitgevoerd. Een nieuwe beoordeling wordt aangevraagd, uitgevoerd, waarna bij positieve beoordeling het certificaat afgegeven wordt.

ISPS certificering biedt deze voordelen
Met een ISPS certificering heb je toezicht op activiteiten van alle mensen en hun ladingen. Bovendien kun je veiligheidsrisico’s sneller opsporen. Bovendien krijg je toegang tot informatie over veiligheid die wereldwijd verzameld is. Je bent in staat taken duidelijk te verdelen en weet precies wie voor wat verantwoordelijk is. Ook kun je je workflow beter documenteren.

 

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *