Data migratie

Het verhuizen van computersystemen, dat is wat data migratie inhoudt. Net zoals bij een verhuizing van woning, wil je dat je spullen netjes en georganiseerd verhuisd worden. Dit is natuurlijk ook het geval bij computersystemen. Je wilt niks kwijtraken, en ook niet dat je alles opnieuw moet indelen. Data migratie is het verhuizen van het ene computer systeem naar het andere op grote schaal. Via dit proces kan informatie veilig en georganiseerd verplaatst worden naar een nieuw systeem. Dit is natuurlijk van groot belang voor bedrijven om hun structuur en overzicht te kunnen behouden. 

Het stappenplan

Het data migratie proces moet goed verlopen, het vergt dus enige voorbereiding en nauwkeurigheid. Zo moet er worden gekeken naar wat de bedoeling is van de migratie? Moeten systemen worden geüpgraded, moeten er kosten worden bespaard of zijn er andere doelen? Alle gegevens die moeten worden gemigreerd moeten worden geïdentificeerd. Dus de bronnen, het type gegevens, de hoeveelheid enz moeten worden verzameld. Deze gegevens moeten ook begrepen worden. Dus de gevoelige gegevens, de relaties tussen gegevens en de datavelden moeten worden geïdentificeerd. Dit kan in een gedetailleerde kaart: data mapping. Op deze kaart wordt vermeld hoe de gegevens in de bron worden gekoppeld aan de toekomstige locatie. Soms is het nodig om een gegevens reiniging uit te voeren, of dat er gegevens moeten worden getransformeerd in andere formaten, zodat ze makkelijker mee kunnen naar het nieuwe systeem. Het kan bijvoorbeeld inhouden dat dubbele informatie wordt verwijderd en fouten worden gecorrigeerd. Daarna is het tijd voor uitgebreide tests om er voor te zorgen dat de data migratie zonder problemen verloopt. Het kan zijn dat er proefmigraties worden gehouden, of validatie tests om te checken of de gegevens goed en volledig zijn overgeplaatst. Er wordt ook altijd een back-up gemaakt. Mocht er onverhoopt iets verkeerd gaan, dan zijn de gegevens niet verloren en kunnen ze teruggehaald worden. Na de uitvoering van de migratie wordt er uitgebreid gecontroleerd of alle gegevens mee zijn genomen en er correct in staan, dit noemen ze de validatie. Zodra de data migratie is voltooid en gevalideerd wordt er een akkoord gegeven van de belanghebbende. Dit komt in een documentatiebestand terecht, waar ook alle processen, stappen en resultaten in gevonden kunnen worden. 

De voordelen van data migratie

Data migratie heeft veel voordelen. Het is een slimme manier om jouw data over te zetten in een nieuw systeem. De meest voor de hand liggende reden om een data migratie uit te voeren is dat je te maken krijgt met een nieuw systeem vol betere prestaties. De verwerkingssnelheid en responstijden kunnen bijvoorbeeld een stuk sneller zijn dan het oude systeem waar je nu mee werkt. Ook zal de toegankelijkheid verbeterd zijn, wat maakt dat medewerkers sneller toegang hebben tot de benodigde informatie. Efficiënt, toch? De gegevens waar je over beschikt moeten veilig bewaard kunnen blijven, in nieuwe systemen zit bijvoorbeeld vaak een beveiliging die moderne beveiligingsprotocollen heeft. 

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *