Functioneel beheerder

Wat een functioneel beheerder doet is het beheren van het informatiesysteem binnen een organisatie. Zo’n informatiesysteem verzamelt allerlei gegevens en data van spullen en personen. Als functioneel beheerder ben je dus verantwoordelijk voor de continuïteit en optimaal functioneren van de IT. Oftewel: je zorgt ervoor dat data en gegevens altijd veilig opgeslagen worden, alleen de juiste mensen toegang hebben tot informatiesystemen en dat de computers over een nood back-up beschikken. Je kunt dus in principe de functioneel beheerder zien als een schakel tussen de IT afdeling van een organisatie en gebruikers van de informatiesystemen. Deze twee werelden worden samengebracht. Je kunt de functie van een functioneel beheerder zien als onderdeel van de IT en je ziet de functie in elk bedrijf.

 

Wat zijn de taken van een functioneel beheer?

Je bent als functioneel beheerder verantwoordelijk voor verschillende taken. Denk bijvoorbeeld aan problemen oplossen aangaande informatievoorziening of informatiesystemen. Ook zorg je als functioneel beheerder voor de continuïteit van de IT en informatiesystemen. Daarnaast zorgt een functioneel beheerder voor de veiligheid van gegevens en data. En natuurlijk zorgt een functioneel beheerder ervoor dat informatiesystemen optimaal functioneren.

 

Als functioneel beheerder doorgroeien naar een andere functie?

Wil je graag doorgroeien als een functioneel beheerder omdat je het al een tijdje doet? Dan is dat mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar een senior functioneel beheerder. Je kunt dit zien als de doorgewinterde ervaren functioneel beheerder. Deze persoon begeleidt junior functioneel beheerders en biedt hulp bij lastige systeemproblemen. Ook kun je een informatieanalist worden. Je analyseert dan informatiestromen en bedrijfsprocessen binnen een bedrijf. Door de aangebrachte verandering help je een bedrijf efficiënter te werken. Als projectmanager realiseer je IT projecten. Je geeft leiding aan IT medewerkers en plant en initieert. De resultaten van de projecten presenteer je aan de rest van het bedrijf.

 

Wie zijn je collega’s als een functioneel beheerder?

Je werkt als een functioneel beheerder op de IT afdeling. Je werkt daardoor met heel veel mensen. Zo heb je te maken met programmeurs, IT managers, netwerk engineers en technische beheerders. Ook krijg je te maken met IT consultants. Deze IT consultants komen regelmatig met vragen over de informatiesystemen. Daarnaast komen data analisten langs en ook collega’s van andere afdelingen. Vaak is het mogelijk om als functioneel beheerder gedeeltelijk thuis te werken. Er is bijna altijd een baan in de buurt te vinden als functioneel beheerder, waardoor je dichtbij huis kan werken.

 

#

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *